dinsdag, december 21, 2004

Opinie: Vlaams Behang in Europa


Het Europees parlement

Dat het Vlaams Belang niet veel uitspookt in het Europees Parlement, werd begin dit jaar al pijnlijk duidelijk door een (door het Blok overigens zwaar gecontesteerde) studie van professor De Vos. Vandaag in Humo staat een ooggetuigenverslag van de prestaties van het Vlaams Belang in Europa.

Dinsdag 14 december, 12 uur, Straatsburg. Het Europees Parlement gaat over tot de uitreiking van de Sacharow-prijs. Die wordt toegekend aan Europeanen die zich inzetten voor de vrije meningsuiting. Dit jaar gaat de prijs naar de Journalistenvereniging uit Wit-Rusland, die zich met gevaar voor eigen vrijheid inzet voor vrijheid van pers en meningsuiting in hun land. Een tweetal mensen van wie de echtgenoot in de gevangenis zit wegens te vrij geuite meningen maakt deel uit van de delegatie die de prijs in ontvangst neemt.

Het halfrond zit goed vol, met ook alle Vlaamse Europarlementsleden mee rechtop voor een staande ovatie voor de prijswinnaars. Uitzondering: de leden van het Vlaams Belang en zowat hun hele Europese fractie. Raar, want is dat niet die partij die zich in eigen land zo in haar vrije meningsuiting bedreigd voelt? Waarom komen zij deze Wit-Russische vertegenwoordigers van de vrije meningsuiting dan niet toejuichen?

Na de prijsuitreiking begint een stemronde over een 22-tal punten. Een urgentieprocedure om Kroatiƫ kandidaat-lidstaat te laten worden is zeker niet onbelangrijk. Parlementslid 702, Frank Vanhecke, verschijnt, gaat zitten, begint druk sms'jes in te tikken, neemt aan geen enkele stemming deel. Zou de man dan echt over niets van dit alles een mening hebben, voor of tegen zijn, zich willen onthouden?

Voor onze groep bezoekers was het alvast duidelijk: het Vlaams Belang degradeerde zich, door nergens een mening over te hebben, alvast zelf tot het Vlaams Behang in het Europees Parlement. Zijn dit de politici die men 'de kans zou moeten geven om eens aan het beleid deel te nemen'?