vrijdag, november 19, 2004

Actualiteit: De schertskandidaat is gevonden!


De flitsende affiche van kandidaat voorzitter Erland Pison


Leve de democratie! Het Vlaams Belang heeft een tweede kandidaat-voorzitter. Nuttige idioot van dienst is Brussels parlementslid Erland Pison.

Het ontbreken van enige vorm van interne democratie binnen het Vlaams Blok was legendarisch. Karel Dillen was in de partij voorzitter-voor-het-leven, tot hij (en niemand anders) in 1996 besliste dat Frank Vanhecke hem mocht opvolgen. De conclusie van de eindverhandeling van Jan Jagers over interne democratie binnen het Blok (hier te bekijken) was dan ook simpel. Het Vlaams Blok is de 'minst intern democratische partij'. In zijn voorwoord haalt Jagers ook huidig voorzitter Frank Vanhecke aan: 'Democratie is een staatsvorm, geen partij- of verenigingsvorm'.

In deze tijd waar VLD een voorzittersverkiezing houdt met verschillende kandidaten (vlak na de CD&V overigens), bouwt het Vlaams Belang rustig voort op de tradities van het Blok. De leden mogen de door de partijraad voorgestelde kandidaat enkel aannemen of verwerpen. Van Hecke is al kandidaat, dus niemand twijfelt aan de winnaar.

En toch is er zowaar een tegenkandidaat opgestaan. De relatief onbekende Erland Pison heeft uiteraard geen schijn van kans en wil waarschijnlijk enkel zijn populariteit vergroten. Communautaire hardliners zullen het waarschijnlijk ook niet kunnen appreciëren dat één van de 3 pagina's op zijn flitsende website gericht is op de Franstaligen in Brussel.

Voor wie het verhaal rond de inteelt bij extreem-rechts wat volgt, zal het geen verrassing zijn dat Pison praeses was van het NSV en VBJ-voorzitter is in Brussel.