donderdag, oktober 07, 2004

Analyse: Het cordon dat het Blok rond zichzelf legt

Alle andere partijen die het Vlaams Blok uit de regering houden. Dat is wat U meer dan waarschijnlijk verstaat onder de term ‘cordon sanitaire’. Daarbij wordt nogal eens een belangrijke vraag vergeten: wilt het Blok zelf wel in de regering?

Op pagina 10 van het programma voor de Europese verkiezingen laat het Vlaams Blok er weinig twijfel over bestaan:

De belgicistische recuperatie van Vlaamse bevoegd­heden onder de federale regeringen-Verhofstadt doet het Vlaams Blok herbe­vestigen: wij zullen slechts deelnemen aan een federale, Belgische regering, indien dit de regering is die werkt maakt van de boedelscheiding van het land. Meteen de laatste Belgische regering dus.

Ook op andere plaatsen herhaalt het Blok die stelling. Als het Vlaams Blok dus vòòr een verkiezing voor Kamer en Senaat zegt dat de inzet van die verkiezingen het cordon sanitaire is (zoals het verschillende keren (1, 2, 3) heeft gedaan), wilt de partij eigenlijk zeggen dat de inzet van de verkiezingen het voortbestaan van de Belgische staat is.

Het ironische van dit alles: slechts een minderheid van de Vlamingen is voor die onafhankelijkheid. Het Vlaams Blok zegt niets over de rechtstreekse inspraak van het volk in deze beslissing. De Vlaamse onafhankelijkheid moet er -zoals hierboven bleek- komen vanuit het parlement. De beslissing in welke staat de burgers van een gebied willen leven, wordt niet aan de burgers voorgelegd. Maar een relatief onbelangrijke beslissing als het gemeentelijk stemrecht voor niet-Europese burgers moet wel aan dat referendum onderworpen worden. Democratie à la carte heet zoiets...

1 Comments:

At 26 oktober 2005 om 03:19, Blogger Basket said...

Bon jour. Le temps amer que je vois.

Chercher le temps et quelques comment terrien ici.

Blog agréable.

Je devrai revenir plus tard.

 

Een reactie posten

<< Home