zaterdag, oktober 30, 2004

Actualiteit: Persvrijheid niet in gevaar


Campagne van Reporters Zonder Grenzen


'Verdere beknotting van persvrijheid en vrije meningsuiting'. 'Persvrijheid in gevaar'. 'Persvrijheid steeds vaker onder vuur'. Wie de schaamteloze propaganda van het Vlaams Blok wat volgt, kan zich niet van de indruk ontdoen dat de partij ons wil laten geloven dat we in een halve dictatuur leven waar geen enkele persvrijheid is. Gelukkig zijn er af en toe onafhankelijke instanties die ons met de neus op de feiten duwen.

Eén van die instanties is Reporters Zonder Grenzen. In haar jaarlijkse 'Worldwide Press Freedom Index' rangschikt deze organisaties een groot aantal landen volgens de mate waarin er persvrijheid heerst. En België doet het daarin lang niet slecht. In 2002 behaalde ons land een twaalfde plaats (op 139). Een jaar later doen we het zowaar nog beter met een zevende plaats (nu op 166 landen).

Enkel dit jaar valt de score (22e op 167) ietwat tegen. De reden: 'A serious violation of the confidentiality of a foreign correspondent's sources'. Hiermee verwijst men niet naar één of andere affaire rond het Blok, maar naar de zaak-Tillack. De Duitse Stern-journalist deed onderzoek naar fraude met aanwezigheidslijsten bij het Europees parlement. Toen hij zelf verdacht werd van corruptie, werd hij door de Brusselse politie hardhandig aangepakt.

Al bij al valt de score van België toch nog mee. Van de 22e geregistreerde landen van de Europese Unie staat België op de 15e plaats.

1 Comments:

At 12 oktober 2005 om 04:44, Blogger cc Infopage said...

Hello,

I am searching for fresh information
for my cc Infopage, 30,000 daily updated Information Pages about all kind of subjects.

It might interest you to know that your blog has been visited and has been read. I hope you enjoy your "Blogging".

I wish you all the luck I can, keep the good work going!

Kind regards,
Jos
Today's News From & About Google

 

Een reactie posten

<< Home