maandag, september 27, 2004

Anekdotes over het Blok: Alle journalisten vóór het kanonTussen het Vlaams Blok en de pers botert het niet echt. Zowat alle commentatoren vinden het Blok een racistische en ondemocratische partij. Sommige journalisten voelen zich door het Blok ook rechtstreeks bedreigd in de uitoefening van hun beroep. Bij de vorige verkiezingen riep Filip Dewinter nog dat voor hem De Zevende Dag vervangen mocht worden door Zwart-wit. Vroeger ging het er echter een stuk minder vriendelijk aan toe...

We schrijven het jaar 1991. In de aanloop naar de verkiezingen van 24 november organiseert de partij eind september een partijfeest. In zijn toespraak haalt Karel Dillen hard uit naar de pers. In het artikel "Alle journalisten vóór het kanon" citeert de Gazet van Antwerpen de toenmalig voorzitter-voor-het-leven :

"De pers vindt het spijtig dat het Vlaams Blok gegroeid is en nog steeds groeit. Daarom zeg ik net als Kierkegaard: zet alle journalisten voor een kanon en ik zal wel zeggen 'vuur'. Ze kunnen me hoogstens van een misdaad tegen de mensheid beschuldigen." (Gazet van Antwerpen, 30 september 1991)

En dan maar klagen dat het Blok door commentatoren als een gevaar voor de democratie wordt beschouwd.