woensdag, september 01, 2004

Analyse: Kiezersbedrog en het Blok

Kiezersbedrog, dat is iets wat het Blok de andere partijen verwijt. Daarover zal wellicht weinig discussie bestaan. Maar pleegt het Blok zelf ook kiezersbedrog? Een analyse.

Kiezersbedrog, dat is in de eerste plaats het maken van beloften die je niet kan naleven. Daarvan gaf het Blok een aantal prachtig voorbeelden tijdens de laatste campagne. Volgens VRT-teletekst stond de laatste campagneweek voor de verkiezingen in het teken van 3 thema's: de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië, de vrijheid van meningsuiting en het stemrecht voor migranten. Niets bijzonders denkt U? Fout gedacht! Geen van de drie opgesomde zaken zijn bevoegdheden van het Vlaams of Europees Parlement, waarvoor er nochtans verkiezingen waren.

VRT-Teletekst over het Blok Posted by Hello

Het gemeentelijk stemrecht voor niet-Europese burgers (waarvan de geringe impact eerder al is aangetoond op deze website) is door artikel 8 van de Grondwet een bevoegdheid van het federale parlement. Om iets te doen aan de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië moeten meer bevoegdheden (zoals het Verkeersboetefonds) gesplitst worden. Om dat te doen, heb je een akkoord met de franstaligen nodig om de Grondwet of een bijzondere wet te wijzigen. Pas dan kan je daarover stemmen in... het federaal parlement. Diezelfde Grondwet garandeert ook voor een stuk de vrije meningsuiting. Het feit dat het Blok hier campagne rond voert heeft waarschijnlijk vooral te maken met de veroordeling wegens door het Hof van Beroep in Gent. Het Hof heeft echter enkel gebruik gemaakt van federale wetten. Die kunnen enkel gewijzigd worden in het... federaal parlement.

Het Blok ging echter ook met een aantal andere punten naar de laatste verkiezingen. 'Minder lasten' was er één van. Hier kon het Vlaams Blok mogelijk wel iets verwezelijken, want Vlaanderen heeft een zekere 'fiscale autonomie'. Of niet? Het Blok zelf laat er weinig twijfel over bestaan: '(In Vlaanderen) kan geen efficiënt economisch, fiscaal en sociaal beleid gevoerd worden' zei Marijke Dillen nog recent. Ook hier kan het Blok (naar eigen zeggen) niets mee doen in het Vlaams Parlement.

Als laatste waren er nog de slogans 'Minder immigratie' en 'Minder misdaad'. U raadt het nooit, maar ook hierover heeft het Vlaams Parlement niets te zeggen. Met andere woorden: alle zaken waarvoor het Blok campagne voerde, konden enkel gerealiseerd worden in het federaal parlement. En dat terwijl er enkel verkiezingen waren voor het Vlaamse en het Europese parlement.

En nog is het kiezersbedrog niet gedaan. Naast het programma, worden de kiezers ook met de persoonlijkheden bedrogen. VZW De Wakkere Burger heeft op zijn site een overzicht gemaakt van de schijn -en dubbelkandidaten bij de verkiezingen van 2004. Eén partij steekt er met kop en schouders boven uit: Het Vlaams Blok. En dat terwijl de partij zelf claimt dit fenomeen te willen afschaffen.

6 Comments:

At 6 oktober 2005 om 06:49, Blogger 121774 said...

I definitely like your site, bookmarked!

I've got a natural penis enlargement reviews related site. It covers natural penis enlargement reviews related articles.

Drop by when you can.

 
At 17 oktober 2005 om 12:23, Blogger Smallman said...

Excellent blog.

 
At 26 oktober 2005 om 00:41, Blogger Hunt and Fish said...

Great post, I enjoyed reading it.

Adding you to favorites, Ill have to come back and read it again later.

 
At 26 oktober 2005 om 03:18, Blogger Basket said...

Bon jour. Le temps amer que je vois.

Chercher le temps et quelques comment terrien ici.

Blog agréable.

Je devrai revenir plus tard.

 
At 3 november 2005 om 15:05, Blogger Hunt and Fish said...

Man there is alot of comment spam I have noticed. Is there any way to remove it from the blogs?

 
At 1 juni 2006 om 18:42, Blogger cyril said...

http://www.ilivecam.sexpornhost.com

 

Een reactie posten

<< Home