zondag, september 05, 2004

Analyse: Het imperialisme van het Blok

Imperialisme, dat is iets wat bij ons niet voorkomt. Geen enkel land in de Europese Unie heeft de ambitie zijn grenzen uit te breiden. Geen domme oorlogen meer om meer 'Lebensraum'. Dat dacht U ongetwijfeld tot op dit moment. Vlaanderen heeft de twijfelachtige eer een partij te kennen die van die consensus wil afwijken. En geen klein beetje.

Op 2 april dienden Frank Vanhecke, Wim Verreycken, Joris Van Hauthem en Yves Buysse in de Senaat een (oud) wetsvoorstel in om de grenzen van Vlaanderen drastisch uit te breiden. Enkele maanden daarvoor hadden Gerolf Annemans, Bart Laeremans, Guido Tastenhoye en Filip De Man in de Kamer exact hetzelfde voorstel ingediend. Om te bepalen welke gebieden terug naar Vlaanderen moesten, werd volgens het voorstel een uiterst wetenschappelijke methode gebruikt. 'Het volstaat', zo stellen de parlementsleden, 'na te gaan of het dialect in een dorp Vlaams dan wel Waals is om te bepalen of een dorp tot Vlaanderen of Wallonië moet behoren'. Toevallig is het gevolg van deze methode dat Vlaanderen enkel gebieden bijkrijgt en niets moet afstaan. Hieronder geven we een overzicht van de door het Blok geëiste gebieden.


1.
Volledige gemeenten

 1. Komen
 2. Moeskroen
 3. Edingen
 4. Heilissem (ook bekend als Hélécine)
 5. Lijsem (ook bekend als Lincent)
 6. Bitsingen (ook bekend als Bassenge)
 7. Aubel
 8. Balen
 9. Blijberg (ook bekend als Plombières)
 10. Welkenraat (ook bekend als Welkenraedt)

Tot hier worden enkel volledige gemeenten opgeëist. Een korte berekening met behulp van de website van het NIS leert ons dat deze opgeëiste gebieden in totaal 380 km² groot zijn en 137.079 inwoners bevatten. Maar er is meer... Het Blok eist ook tal van kleinere gebieden op.

2. Kleinere gebieden

 1. Wezet (zonder de deelgemeenten Richelle, Argenteau en Cheratte)
 2. Bierk (nu een deelgemeente van Robeke)
 3. Sint-Renelde (nu een deelgemeente van Tubeke)
 4. Orroir (nu een deelgemeente van Mont-de-l'Enclus)
 5. Amengijs (nu een deelgemeente van Mont-de-l'Enclus)
 6. Rozenaken (nu een deelgemeente van Mont-de-l'Enclus)
 7. Vierwinden (nu een gehucht in Elzele)
 8. D’Hoppe (nu een gehucht in Vloesberg)
 9. Te Levieren (gebied in Vloesberg tussen de Verrebeek en de Buistemberg)
 10. Groenstraat (nu een gehucht in Zullik)
 11. Warresaert (nu een gehucht in Zullik)
 12. ’t Walinneke (een wijk op de weg van Rode naar Zevenborre in Eigenbrakel)
 13. Zevenborre (deel Eigenbrakel)
 14. De strook in het uiterste noorden van Waver, gelegen tussen Ottenburg en Tombeek (Overijse), met de hoeven Bilande en Kleine Bilande en de Hoeve der Tempeliers
 15. Sluizen (deelgemeente van Bevekom, de wijk Sclimpré moet het Blok niet hebben)
 16. Bosschelle Hoeve (nu een gehucht in Evernijs)
 17. Roost (nu een deelgemeente van Berloz, Krenwijk moet het Blok niet hebben)
 18. Korsworm (nu deelgemeente van Berloz)
 19. Wouteringen (nu een deelgemeente van Oerle)

In totaal wil het Blok dus bijna 30 gebieden heroveren op Wallonië. Er is al voor minder een burgeroorlog uitgebroken... Hoeveel inwoners en vierkante kilometers het Blok hiermee naar Vlaanderen wil halen, is moeilijk uit te maken. Dat het een veelvoud is van de 6 faciliteitengemeenten (68193 inwoners, 50,7 km²) die sommige Franstaligen willen annexeren, is wel duidelijk. Is het Blok hier onredelijk? Geloof het of niet, maar in het voorstel zelf zeggen de parlementsleden dat ze de redelijkheid zelve zijn: ‘(het was) voor de indieners van dit wetsvoorstel moeilijk om zich niet even onzinnig en imperialistisch op te stellen als sommige Waalse en Franstalige politici. Toch zijn zij erin geslaagd ...’ En dan hebben we nog niets gezegd over het even doordachte oorlogsplan dat Vlaams Blok-Kamerlid Guido Tastenhoye met betrekking tot Brussel heeft.

4 Comments:

At 5 oktober 2005 om 08:53, Blogger Clickbank Mall said...

AGILA - Die Krankenkasse für Hunde und Katzen. www.agila.de

 
At 20 maart 2006 om 09:27, Anonymous Anoniem said...

Dat het Vlaams belang ferm gelijk heeft.

 
At 1 juni 2006 om 18:48, Blogger cyril said...

http://www.ilivecam.sexpornhost.com

 
At 10 augustus 2008 om 22:31, Anonymous Anoniem said...

Het komt er in uw betoog op neer dat het eigenlijk schandalig is "Waalse" gebieden terug bij het Vlaams Gewest te voegen.

Maar dat de Walen en Franstaligen in de loop van de geschiedenis niets anders hebben gedaan dan Vlaamse gemeenten zonder blikken of blozen bij Wallonië te voegen, en dat met alle middelen NU NOG altijd proberen te doen, daar zwijgt u wijselijk in alle talen over... Maar we leven nu éénmaal in een apenland met 2 maten en 2 gewichten.....

 

Een reactie posten

<< Home