dinsdag, augustus 31, 2004

Actualiteit: Staf De Clercq herdacht op de IJzerwake


De Clercq op IJzerwake (Bron: Blokwatcher) Posted by Hello

Een week geleden werd in Steenstrate de IJzerwake gehouden. Eén van de hoofdthema was de 'repressie' van Vlaamsnationalisten door 'het Belgisch regime'. In zijn toespraak trok IJzerwake-voorzitter Johan Vanslambrouck een parallel tussen de repressie na de Tweede Wereldoorlog en het recente arrest tegen het Vlaams Blok. Symbool daarvan was het portret van Irma Laplasse. Naast haar hing echter een portret van Staf De Clercq, de in 1942 (jaren voor de repressie dus) gestorven VNV-leider. Een bloemlezing van zijn woorden en daden vindt U hieronder.

  • Duitsland werd al in 1934 (na de machtsovername door Hitler) geprezen als de natuurlijke bondgenoot tegen Frankrijk en het franskiljonisme.
  • Voor de krant De Schelde, in 1936 opgevolgd door Volk en Staat, verkreeg De Clercq geldelijke steun van het Duitse Propagandaministerium en hij werkte - eveneens zonder het medeweten van de meeste andere toonaangevende figuren in zijn partij - samen met de Abwehr, de geheime inlichtingendienst van de Wehrmacht.
  • Tijdens de bezetting beroemde hij er zich op, niet alleen bij de Militärverwaltung maar ook in het openbaar, in overleg met de Abwehr, eengeheime Militaire Organisatie in het Belgische leger te hebben opgebouwd om sabotagewerk te verrichten. Bij de bezetter schroefde hij de activiteit daarvan op met als doel te worden erkend als de enige leider ineennationaal-socialistisch Vlaanderen.
  • Tegen het verlangen in van Elias en van de oud-strijder Borginon bezondigde Volk en Staat, en meer nog hetweekblad Strijd zich al vóór de oorlog aan virulent antisemitisme. Joden, vrijmetselaars en marxisten werden afgeschilderd als volksvreemd gespuis. Men sprak al in 1936 van het 'internationale parasietendom in een wereld die leed onder de afval van joodse wetenschap', van 'Vlamingen-in-de-weg-staanderasvreemden, die de Dietsers de plicht hebben te ontmaskeren'.
  • In 1941 richtte het VNV een Nationaal Socialistische Jeugd in Vlaanderen (NSJV) op.
  • Om de Algemene ss vóór te zijn - hij hoopte zelfs ze op te slorpen in het VNV- stelde De Clercq nog vóór de inval van de Duitse legers in Rusland (juni I94I) een militaire collaboratie voor. Daarom wierf het VNV vrijwilligers voor de Waffen-ss.
De man die hiervoor verantwoordelijk was, werd -gezien zijn dood in 1942- dus niet herdacht omdat hij door de Belgische staat vervolgd werd. Waarom wel? Veel antwoorden zijn er niet mogelijk. Meewerken met nazi-Duitsland wordt blijkbaar niet echt negatief benaderd door het Vlaams Blok. Ook het extreem-rechtse weekblad 't Scheldt maakte reeds dezelfde analyse.

Referentie: Els Witte, Jan Craeybeckx en Alain Meynen, Politieke geschiedenis van België van 1830 tot heden, Standaard, Antwerpen, 1997, 478 p. (de referentie vindt U terug op p. 210-212) ISBN: 90-02-20639-9

5 Comments:

At 5 oktober 2005 om 08:45, Blogger APOLLINE said...

Gutes Gewebeblog. Sie machen eine gute Aufgabe.
Hier ist meine Web-Seite Versicherung
Es ist alle ungefähr Versicherung

 
At 26 oktober 2005 om 00:41, Blogger Hunt and Fish said...

Great post, I enjoyed reading it.

Adding you to favorites, Ill have to come back and read it again later.

 
At 26 oktober 2005 om 03:18, Blogger Basket said...

Bon jour. Le temps amer que je vois.

Chercher le temps et quelques comment terrien ici.

Blog agréable.

Je devrai revenir plus tard.

 
At 3 november 2005 om 15:05, Blogger Hunt and Fish said...

Great post, I enjoyed reading it.

Adding you to favorites, Ill have to come back and read it again later.

 
At 26 mei 2013 om 10:12, Anonymous Anoniem said...

I read this post fully on the topic of the difference of newest and preceding technologies, it's amazing article.

Feel free to surf to my blog diagnostic medical sonography ultrasound

 

Een reactie posten

<< Home